Over mij

Mijn naam is Femke, het gezicht van Sole. Dé plek waar mijn passie en liefde voor schoenen tot uiting komt. Met persoonlijke aandacht zorg ik ervoor dat jouw schoenen
weer verder kunnen. Nog meer verhalen en ervaringen beleven. Ik zeg altijd; every shoe has a story. Dus wat wordt het volgende hoofdstuk?

Met Sole wil ik een plek creëren waar alle schoenen en mensen welkom zijn. Een no nonsense, eerlijke en vriendelijke schoenmakerij. Toegankelijk voor iedereen en waar voor vooroordelen geen plaats is. Voor vrouwen in de schoenenindustrie, maar ook voor de LGBTQIA+ community. Een plek waar iedereen zich prettig voelt om hun persoonlijke items langs te brengen. No judgement included.

Wil je iets leuks weten?

Toen ik mij ging verdiepen in de schoenmakersambacht kwam ik er al gauw achter dat ik een heel bijzondere connectie had met het vak. Naast dat ik die connectie zelf voelde, stuitte ik op de uitvinder van de schoenzwikmachine.

De schoenzwikmachine is een machine die eigenlijk de fundering is van de gehele schoenenindustrie. Door deze machine was het mogelijk om op een véél goedkopere manier de bovenschoen en de schoenzool aan elkaar vast te maken. Zo werden schoenen betaalbaar voor een veel grotere groep mensen.

Jan Ernst Matzeliger is de uitvinder die deze machine bedacht in 1833 en is geboren in Suriname. Zelf ben ik ook Surinaams, waardoor ik die connectie nog meer kon voelen. Hetgeen wat het voor mij extra bijzonder maakt, is dat deze uitvinder ook nog eens uit dezelfde omgeving als mijn vaders familie komt. Ik voel trots als ik dit waanzinnig mooie verhaal vertel en het geeft mij extra motivatie om te doen waar ik gelukkig van word.